Nyhedsoversigt

23.09.2021 - Blog

Lovpligtige eftersyn

Hvordan dokumenteres lovpligtige eftersyn?

Mange brancher udfører hvert år lovpligtige eftersyn af inventar, maskiner og andet materiel. Det er vigtigt at have styr på disse eftersyn, da de som oftest omfatter krav, der skal nedsætte risikoen for ulykker på arbejdspladsen. Lovpligtige eftersyn kommer med forskellige frekvenser og det er derfor en stor hjælp for drifts- og vedligeholdelsesafdelingen at have disse sat i system.

Hvordan overholdes krav til lovpligtige eftersyn?

Da de lovpligtige eftersyn skal udføres på mange forskellige typer af materiel og maskiner, er der derfor også forskellige krav til eftersynet. Det kan derfor variere alt efter hvilken branche du arbejder i og hvilke typer udstyr eftersynet skal udføres på. Det er derfor vigtigt at du altid forhører dig hos din leverandør, så du altid sikrer dig at overholde kravene.

Lovpligtige eftersyn kan indeholde:

  • Efterse dæk for revner, slitage, huller m.m.
  • Tjek at bremser er fuldt funktionsdygtige
  • Efterse stillads og gelænderere for skævheder
  • Tjek for skævheder på stige samt løse trin
  • Tjek ledninger for skader og revner
  • Efterse udstyr for rengøring, fedt opsamlinger, frie ventilationer
  • Tjek at stopknapper virker

Hvordan sikres den rette dokumentation?

Når disse eftersyn udføres, er det vigtigt at sikre sig dokumentation. Denne dokumentation kan nemlig blive efterspurgt ved nær ved hændelser, ulykker og almindelig kontrol.

Et godt værktøj hertil er tjeklister, så du sikrer dig, at den udførende gennemgår alle krav til eftersynet og samtidig dokumenterer gennemgangen. Disse tjeklister kan enten være i papirform eller digitale og er rigtig vigtige at gemme og opbevare tilgængeligt for ansatte.

Flere og flere vælger at digitalisere denne process så dokumentation opbevares digitalt og eventuelt er koblet direkte på det udstyr der er efterset. På den måde, er det altid let at finde frem til en eventuelt efterspurgt dokumentation af lovpligtige eftersyn. En anden stor fordel ved den digitale tjekliste er, at du samtidig kan tilføje billeder som dokumentation direkte fra din tablet eller telefon.

Læs mere om tjeklister i INEXTIA vedligeholdelsessystem