Lovpligtige eftersyn

23 september, 2021

Hvordan dokumenteres lovpligtige eftersyn?

Mange brancher udfører hvert år lovpligtige eftersyn af inventar, maskiner og andet materiel. Det er vigtigt at have styr på disse eftersyn, da de som oftest omfatter krav, der skal nedsætte risikoen for ulykker på arbejdspladsen. Lovpligtige eftersyn kommer med forskellige frekvenser og det er derfor en stor hjælp for drifts- og vedligeholdelsesafdelingen at have disse sat i system.

To personer iført sikkerhedshjelme der udfører lovpligtige eftersyn

Hvordan overholdes krav til lovpligtige eftersyn?

Da de lovpligtige eftersyn skal udføres på mange forskellige typer af materiel og maskiner, er der derfor også forskellige krav til eftersynet. Det kan derfor variere alt efter hvilken branche du arbejder i og hvilke typer udstyr eftersynet skal udføres på. Det er derfor vigtigt at du altid forhører dig hos din leverandør, så du altid sikrer dig at overholde kravene.

Lovpligtige eftersyn kan indeholde:

  • Efterse dæk for revner, slitage, huller m.m.
  • Tjek at bremser er fuldt funktionsdygtige
  • Efterse stillads og gelænderere for skævheder
  • Tjek for skævheder på stige samt løse trin
  • Tjek ledninger for skader og revner
  • Efterse udstyr for rengøring, fedt opsamlinger, frie ventilationer
  • Tjek at stopknapper virker

Hvordan sikres den rette dokumentation?

Når disse eftersyn udføres, er det vigtigt at sikre sig dokumentation. Denne dokumentation kan nemlig blive efterspurgt ved nær ved hændelser, ulykker og almindelig kontrol.

Et godt værktøj hertil er tjeklister, så du sikrer dig, at den udførende gennemgår alle krav til eftersynet og samtidig dokumenterer gennemgangen. Disse tjeklister kan enten være i papirform eller digitale og er rigtig vigtige at gemme og opbevare tilgængeligt for ansatte.

Flere og flere vælger at digitalisere denne process så dokumentation opbevares digitalt og eventuelt er koblet direkte på det udstyr der er efterset. På den måde, er det altid let at finde frem til en eventuelt efterspurgt dokumentation af lovpligtige eftersyn. En anden stor fordel ved den digitale tjekliste er, at du samtidig kan tilføje billeder som dokumentation direkte fra din tablet eller telefon.

Nyeste indlæg fra INEXTIA

En bygningskonstruktør der indtaster data på sin tablet

Hvad er TPM? (Total Productive Maintenance)

Total Productive Maintenance (TPM) er en proces og en strategi hvor der fokuseres på at maskiner, udstyr, ansatte og systemer skal supportere hinanden for bedre kvalitet.
19 september, 2022

LÆS mere

En mand der står og vedholder en maskine.

Din guide til de 4 vedligeholdelsesstrategier

Alle virksomheder indenfor alle brancher udfører vedligehold. Omfanget af vedligeholdelsesopgaverne varierer alt efter virksomhedstype og størrelse.
Dres Balling
16 juni, 2024

LÆS mere

En person der arbejder i et industrielt miljø, fabrik eller produktionsanlæg. Han bruger en tablet til at registrere sit vedligehold data

D&V dokumentation – hvordan får jeg styr på det?

Dokumentation til drift og vedligehold (D&V) er dokumenter, som du indsamler fra entreprenøren på dit projekt eller leverandøren af dine komponenter og reservedele.
Dres Balling
19 februar, 2024

LÆS mere

Få INEXTIA nyheder

Billedet viser et katalog og en tablet, begge med forsiden af et katalog med titlen "VEDLIGEHOLD DASHBOARDS." På forsiden står der: "Et katalog om hvordan du bruger dashboards til effektiv anvendelse af data og optimering af vedligehold." Øverst står der "KATALOG," og nederst er INEXTIA's logo synligt. Baggrunden viser en hånd i en arbejdshandske, der holder et værktøj.

Gå ikke tomhåndet herfra

Vedligeholds Dashboards

Dette katalog fortæller dig hvordan du bruger dashboards til effektiv anvendelse af data og optimering af vedligehold.